Church Court

Client /

Wakefield Housing District

Location /

Ossett, Wakefield

Project /

Church Court

The brief was to evoke a hotel look and feel, but with the accessibility and warmth of a home from home – taking care to ensure that the scheme would have long-lasting appeal to prospective as well as existing tenants. The majority of fabrics used were waterproof with a Martindale score in excess of 70 000 rubs and in contrast of textures and finishes – all meeting higher standards of fire safety regulations as component parts and in construction. Contrasting buttons and piping and use of varying fabric finishes created a stylish appearance with ‘design intelligence’ - incorporating best practice design to build in practical elements such as visually defining where furniture begins and ends against wall and floor finishes, delivering a comfortable posture when sitting through the specification of suitable seat heights, and the use of wipe clean faux leather details on chair arms to provide a better grip to aid when sitting and rising and make them easier to keep clean and smart.

The bright, fresh colours chosen by the residents deliver a contemporary environment, while feature walls and distinctive furniture at strategic points throughout the building aid wayfinding and encourage social interaction to reduce isolation, and are complimented by locally themed artwork and accessories to create a warm sense of place and evoke memories. The scheme is highly adaptable and delivers the ability to flex and adapt the design over time to meet the aesthetic and practical needs of residents as circumstances change.